Gå til hovedindhold

Pressemeddelelse / 04.09.24

Flere end 100 borgere gav input til fremtidens Horsens Fjord

Tirsdag d. 3. september inviterede Horsens Kommune til åbent borgermøde om Horsens Fjord, og hvordan man genskaber livet i den. Flere end 100 borgere deltog på mødet, som satte spot på fjordens tilstand og de indsatser, der kan sættes i værk i den for at skabe mere liv under havoverfladen.

Horsens Fjord er ikke tilnærmelsesvis lige så levende, som den var engang. Det er der dog et stort ønske om at lave om på. Alene i år har frivillige hænder plantet cirka 15.000 friskhøstede ålegræsskud ud, og senere i år skal der lægges sten ud seks forskellige steder i fjorden. Både ålegræsset og stenene tjener nemlig som vigtige leve- og gemmesteder for fjordens dyreliv.

Men kan der gøres mere eller andet under havoverfladen for at bringe livet tilbage?

Sådan lød spørgsmålet, da Horsens Kommune tirsdag den 3. september inviterede kommunens borgere til en gang idéudveksling på Horsens rådhus. Og idéer var der nok af.

Fjordsejladser, stenrev og nedsænkede grantræer

Idéerne spændte fra guidede fjordsejladser til biogene muslingerev, nedsænkede grantræer og årlige fjordfestivaler. Fælles for idéerne var - og er - at de skal bidrage til en renere og mere levende fjord og en øget fjord-bevidsthed blandt kommunens små 100.000 borgere.

Med en deltagerliste, der talte både lystfiskere, landmænd, undervandsjægere, dykkere, sejlere og helt almindelige borgere, nåede dialogen vidt omkring. Noget, der er helt afgørende for at lykkes med genopretningen af fjorden.

- Det gør mig glad at se den store interesse og velvilje, der er for at forbedre tilstanden i fjorden. Vi kan nemlig kun løse den her udfordring, hvis vi arbejder sammen på tværs af både interesser og områder, siger Rikke Christensen, formand for Bæredygtigheds-, Natur- og Klimaudvalget i Horsens Kommune. 

Foruden den store idéudveksling bød aftenen på en række oplæg, som gjorde gæsterne klogere på Horsens Fjord, og hvorfor dét at arbejde med lokal, marin naturgenopretning er vigtigt.

Om arrangementet siger borgmester i Horsens Kommune, Peter Sørensen:

- Da Ren Horsens Fjord-fonden blev lanceret i starten af 2024, var det med en forhåbning om, at lokale borgere, foreninger, fonde og virksomheder ville engagere sig i projektet. Det har de heldigvis gjort i stor grad. Hundredvis af frivillige har hjulpet med at udplante ålegræs, og både private, virksomheder og fonde har bakket op med donationer. Nu har borgerne også bidraget med gode idéer til, hvordan vi kan skabe endnu mere liv i og omkring fjorden. Det er fantastisk - og det vidner igen om, at vi når længst, når vi løfter i flok.