Jan Karnøe, manden, der har viet sit liv til at redde livet i fjorden.
En gruppe ederfugle svømmer rundt på det glimtende, næsten vadelignende, hav ved Borre Knob. Dykanden, som nemt kan gå 20 meter ned, holder sig på det lave vand, fordi det alt andet lige er nemmere at fange sin morgenmad på 20 centimeters dybde.
Inde på land sidder 76-årige Jan Karnøe på en træbænk og kigger ud over fjorden med sin kikkert. I den kan han spotte både havørne, ryler og altså ederfugle.
Fjorden er på sin vis Jans arbejdsplads. Godt nok blev han pensioneret tilbage i 2013, men siden 2017 har han arbejdet med forskellige naturgenopretningsprojekter i fjorden – bl.a. ålegræsudplantning og udlægning af sten.
Og lægger man hans engagement i de danske å-løb til, tæller årene som frivillig miljøforkæmper mere end 20 år.
Men hvad er det, der trækker den evigt-aktive pensionist og aktivist til vandet?
Fjordens overlevelse
Som bestyrelsesmedlem i Danmarks Sportsfiskerforbund og næstformand i Horsens og Omegns Sportsfiskerforening synes det åbenlyse svar at være lystfiskeriet.
Men det er mere end det.
Det handler om fjordens overlevelse og de oplevelser, den gi’r os.
”Vi kan se, at det virker, når vi planter ålegræs og udlægger sten. Flere steder trives ålegræsset og skaber små gemme- og spisesteder, som småfiskene kan vokse sig større i. Det giver dem bedre muligheder for at overleve end ude i det åbne vand.”
Men hvorfor er det så vigtigt, at vi gør noget for at forbedre fjordens tilstand?
”Livet i fjorden kan give os oplevelser, vi ikke glemmer. Havørnen, der svæver over os. Sælen, der ligger og slikker sol. Silden, der prikker til fiskekrogen for første gang.
Vi nærmer os et totalt sammenbrud, og det er ved at være sidste udkald, hvis vi vil redde livet i fjorden. Fjorden er jo smuk, når man blot kigger på den, men den er på det nærmeste livløs. Og når du ved dét, nyder du ikke synet på samme måde.
Det svarer til forskellen på en rhinsten og en diamant. De glimter begge to, men de har ikke den samme værdi.”
Hvorfor er det lige præcis ålegræs, du har kastet din kærlighed på?
”På et tidspunkt blev jeg inviteret med til en konference på Syddansk Universitet, som handlede om ålegræssets positive effekter og hvordan vi kan genetablere det i vores fjorde. Ålegræsset er afgørende for rigtig meget af det liv, der findes i fjorden, så hvis vi kan være med til at skabe nogle sunde ålegræsenge, som senere – når betingelserne er bedre – kan sprede sig naturligt, synes jeg, det er godt givet ud.”
Siden Syddansk Universitets konference har Jan, sammen med SDU, engageret frivillige horsensianere i hundredvis. Nogle har haft en helt naturlig kobling til fjorden, mens andre har været grønne i det blå. Fælles for dem alle er, at de gerne vil skride til handling.
Det store, frivillige engagement gør Jan optimistisk på fjordens vegne.
”Det er fantastisk at se og mærke, at man ikke er alene om at handle. Der er rigtig mange, der gerne vil gøre en forskel, og som også kan se, at det gør nytte. Udplantningen af ålegræs løber hvert år over en hel uge, og det er vores lille festuge – der er rigtig mange, der engagerer sig, og så betyder det noget, at der kommer et produkt ud af det.”
Hvad er din drøm for Horsens Fjord?
”Jeg håber, at jeg når at se udviklingen vende. Det har været gråt i mange år, men fjorden er både attraktiv og vigtig – og det skal den blive ved med at være. Man siger, at det tager 10-20 år, før man kan se en forskel, fra det øjeblik man begynder at gøre det, der skal gøres. Det betyder, at jeg skal holde mig i gang til, jeg bliver 100 år.”
Til dem, som gerne vil gøre en forskel for fjorden, men ikke ved, hvor de skal starte, har Jan et godt råd.
”Alle er mere end velkomne til at møde op d. 8. juni på Langelinie eller fra d. 9.-16. juni ved Øster Bisholt. Her sidder vi og binder ålegræs på søm, som frivillige dykkere derefter planter ud i fjorden. Ålegræs er en taknemmelig størrelse i den forstand, at både store og små kan være med til at binde. Vi har det hyggeligt og snakken går – også om fjorden og de oplevelser, vi har haft ved den.”
Du kan læse mere om ålegræsudplantningen i juni her.